4 mei – dodenherdenking Amersfoort

nederlandse-vlagDodenherdenking 2018

In de oorlogsjaren werd het Berghotel geconfisqueerd door de Duitsers. De grote restaurantzaal deed dienst als rechtbank. Hier werd snelrecht toegepast op gevangenen uit het nabijgelegen Kamp Amersfoort en mensen uit het verzet.

Ook het Berghotel staat op 4 mei – dodenherdenking – stil bij de slachtoffers die gevallen zijn voor onze vrijheid. Er zal daarom ook twee minuten stilte zijn in ons hotel om 20:00 uur.

Oorlog in Amersfoort: 1940 – 1945

DeStenenManKransenAmersfoort is – helaas – een belangrijk onderdeel in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Kamp Amersfoort: in 1939 gebouwd als legerkamp voor het Nederlandse leger. Echter, na de Nederlandse capitulatie was er geen nut meer voor het kamp, zodat de Duitse bezetter besloot het kamp te gaan gebruiken voor het onderbrengen van arrestanten en van Joden uit de omgeving van Amersfoort. Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, is een van de drie bekendste Nederlandse herinneringscentra. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 37.000 veelal politieke gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgang- tevens strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS. Ruim 14.000 gevangenen gingen op transport naar concentratiekampen en meer dan 5.000 gingen naar Arbeits-erziehungslager en Duitse bedrijven. Ten minste 658 gevangenen zijn overleden als gevolg van hun verblijf in Kamp Amersfoort.


Kijk om

Een gedicht over Kamp Amersfoort – door stadsdichter Nynke Geertsma

Kijk om en denk aan hoe het was, aan wat heeft plaatsgevonden, aan het waarom, voor wie, voor wat die muren eigenlijk stonden.

Kijk om en zie ‘t prikkeldraad om de herinnering gebonden, aan vernedering, aan kwaad en haat en aan oude, diepe wonden.

Kijk om en zie de lentezon, langzaam opkomend in het oosten, die de ellende niet verdrijven kon doch hooguit wat kon troosten.

Kijk om en zie, voel en ontdek hoe je vrije lijf en geest verbonden zijn met deze plek, ook als je er nooit bent geweest.

Kijk om, kijk om en dan vooruit, maar zonder te vergeten. Wie bewust hiervoor de ogen sluit zou beter moeten weten.


Amersfoort werd op 7 mei 1945 bevrijd.

bevrijding