Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Amersfoort

In Amersfoort is echt van alles te zien en te doen! Hieronder bevindt zich een kleine greep van de bezienswaardigheden in Amersfoort. Voor een compleet overzicht van alle bezienswaardigheden gaat u naar de website van VVV Amersfoort.

Dierenpark Amersfoort

dierenpark amersfoortLeeuwen, neushoorns, stokstaartjes, giraffen… In DierenPark Amersfoort wonen wel 150 verschillende diersoorten die je van dichtbij kunt bekijken!

Elke dag kunnen bezoekers onze dierverzorgers ontmoeten en hen alles vragen over onze dieren. Op woensdagmiddag en in het weekend kunnen kinderen alles leren over insecten, spinnen en slangen bij Koele Knuffels. Wie durft kan zelfs een vogelspin vasthouden of een slang aanraken…

Adresgegevens Barchman Wuytierslaan 224, 3819 AC Amersfoort

Rondvaart Waterlijn

Waterlijn AmersfoortGekozen door de leden van de ANWB tot leukste uitje van de provincie Utrecht 2017! Bekijk Amersfoort eens vanaf het water! Maak een rondvaart door de historische grachten.

Vaar mee met de Waterlijn!
Geniet van een fantastisch zicht op de vele monumenten die Amersfoort rijk is. Eeuwenoude poorten, monumentale gevels, gebeeldhouwde taferelen en de indrukwekkende Muurhuizen. Dat zijn nog maar een paar van de vele hoogtepunten die te zien zijn tijdens één van de 4 rondvaarten die de Waterlijn biedt.

Adresgegevens Krommestraat 5, 3811 CA Amersfoort
Vaarseizoen Vanaf 1 mei t/m 31 oktober

Omega Spa en Wellness 

logo omega spa wellnessDe saunafaciliteiten van Omega Spa en Wellness zijn zeer divers, van warme saunacabines tot verkwikkende dompelbaden. Van kruidentempel tot scrubruimte. Alle baden en cabines voldoen aan de hoogste eisen qua hygiëne en veiligheid. Omega Spa en Wellness beschikt over vijf mooie saunacabines.

Adresgegevens Frits Hoolhovenweg 8, 3769 TR Soesterberg

Museumhuis Doorn

museumhuis doornToen Duitsland in 1918 WO I had verloren kreeg keizer Wilhelm II asiel in het neutrale Nederland. Wilhelm kocht Huis Doorn en richtte het in met kostbare meubels en tapijten, schilderijen, zilver en serviesgoed afkomstig uit zijn vele Duitse paleizen. Huis Doorn werd een keizerlijke hofhouding op kleinere schaal. De grote passie van de keizer was tuinieren Hij creëerde door de aanplant van grote hoeveelheden rozen en rododendrons één van de kleurrijkste parken van Nederland. Tentoonstellingen in 2012 staan in het teken van dit “Keizerlijk Groen”. In 1941 overleed de keizer en Huis Doorn werd een museum. De kamers in het museum zijn sindsdien onveranderd en ademen de keizerlijke sfeer van weleer. Van april t/m oktober zijn er dagelijks zijn rondleidingen door het museum (m.u.v. maandag). Het park is vrij toegankelijk. Parkrondleidingen uitsluitend te boeken via reserveringen@huisdoorn.nl. Voor de juiste openingstijden en informatie zie www.huisdoorn.nl

Adresgegevens Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn

Koppelpoort

KoppelpoortDeze sprookjesachtige land- en waterpoort uit 1400 was onderdeel van de voormalige stadsmuur. In de Koppelpoort is te zien hoe in de middeleeuwen de stad werd afgesloten met het balkenschot, dat je als bezoeker zelf in het water kunt laten zakken. Een rondleiding leert je meer over raddraaiers en andere wetenswaardigheden. De Koppelpoort is op afspraak te bezoeken met een groep vanaf 8 personen.

Adresgegevens ‘t Spui, 3800 Amersfoort
Entreeprijs Volwassenen € 3,00 Kinderen t/m 14 jaar € 2,00

Onze Lieve Vrouwetoren

Onze lieve vrouwetorenMet haar ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren een van de hoogste laat-middeleeuwse torens van Nederland. De trots van Amersfoort is de bekendste eyecatcher van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. De toren is niet alleen goed zichtbaar in de stad, maar laat ook van zich horen met haar 100 klokken, waarvan 7 luidklokken. Bovendien vormt de locatie van de toren het kadastrale middelpunt van Nederland, zoals goed zichtbaar is in de vloer van de toren. Tijdens een rondleiding van 45 minuten hoor je meer over de legende van deze toren. Het beklimmen van de 346 treden wordt beloond met een prachtig uitzicht over Amersfoort! De onze Lieve Vrouwetoren is te beklimmen van april t/m oktober.

Adresgegevens Lieve Vrouwekerkhof, 3811 BN Amersfoort
Entree Volwassenen: €5,00 Kinderen t/m 12 jaar: €4,00

Belgenmonument

Amersfoort BelgenmonumentHet monument is een geschenk van de Belgen aan Nederland als dank voor de opvang van de vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij het monument hoort een fraai aangelegde tuin, inclusief bloembakken aan de gevels en een fontein met meerdere sproeiers. Het ontwerp van de tuin is aangepast aan de architectuur, de sfeer en het karakter van het monument. De tuinarchitect wilde een geordende tuin met een natuurlijke tuin verenigen. Vandaar de combinatie van rechte tuinpaden met strakke ligusterhagen, gras, heide en het omliggende bos.

Adresgegevens Daam Fockemalaan, 3818 KA Amersfoort

Pyramide van Austerlitz

Pyramide van AusterlitzDe Pyramide van Austerlitz is een 38 meter hoge piramide van aarde, in 1804 gebouwd door napoleontische soldaten op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug, in de gemeente Woudenberg. Boven op de piramide staat een stenen obelisk uit 1894.

Adresgegevens Zeisterweg 98 3931 MG Woerden

Monument Kamp van Amersfoort

Kamp AmersfoortOp een gedeelte van de plek waar in de oorlogsjaren Kamp Amersfoort lag, ontstond eind jaren 80 een gedenkplaats die vanaf juli 2001 tot april 2002 zijn definitieve vorm kreeg.

Op en rond het terrein waar Kamp Amersfoort lag vinden we verschillende herinneringen aan het Kamp zoals overblijfselen, monumenten en reconstructies. Deze bezienswaardigheden verwijzen naar de kampgeschiedenis en vertellen het verhaal van wat er op deze plek is gebeurd.

Adresgegevens Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden

Wandelen door Amersfoort met Gilde Amersfoort

Gilde bij KoppelpoortDe stadswandeling voert door het middeleeuwse hart van Amersfoort. De route gaat onder andere langs de even beroemde als unieke Muurhuizen. Een ander vast onderdeel is een bezoek aan de Koppelpoort. De Koppelpoort ingaan, vanbinnen en vanbuiten bekijken, onderzoeken, beleven, zelfs bovenop, is uitsluitend en exclusief mogelijk onder leiding van een gids van Gilde Amersfoort, als onderdeel van een stadswandeling of afzonderlijk. Ervaar wat een raddraaier is door zelf in één van de tredmolens te lopen waarmee het waterschot omhoog en omlaag gebracht wordt.

Wandelen door het historische centrum van Amersfoort is altijd weer een bijzondere ervaring. Het Havik met zijn gracht en zijn boogbruggen is in alle seizoenen een plaatje. Op het Lieve Vrouwekerkhof hebt u mooi zicht op de prachtige OLV toren. De historische binnenstad is goed te belopen (600 x 400 meter) en telt 380 rijksmonumenten en 275 gemeentelijke monumenten en een zeer oude synagoge.

Adresgegevens Groenmarkt 19 3811 CP Amersfoort

Kijk voor meer informatie over de stad Amersfoort op www.locatieamersfoort.nl