Fiets- en wandelroutes

snapshot-sunday-walk-the-netherlands-705180Bewegen in Amersfoort

Fietsen en wandelen, twee sporten die erg onderschat worden. De twee zijn enorm goed voor je lichaam en geest. Daarbij geniet je direct van de omgeving waarin je beweegt. Neem nou fietsen. Wist je dat je je biologische leeftijd met 9 jaar kunt verlagen als je drie keer per week 45 minuten gaat fietsen? Ook voor je nachtrust is fietsen erg goed. Mensen die iedere dag 20-30 minuten lekker fietsen, merken direct dat de tijd die nodig is om in slaap te vallen gehalveerd wordt. Daarnaast slaap je dan ook een uur langer. Ook wandelen is heel goed voor de mens. Wandelen versterkt de spieren en botten, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed én verbetert de conditie van hart en bloedvaten. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

Wel is belangrijk hoe je houding is tijdens het lopen. Loop rechtop en ontspannen, in een tempo dat gemakkelijk vol te houden is. Maak de passen niet te groot, wikkel je voeten goed af en laat je armen soepel mee bewegen. Het is niet nodig extra stevig met de armen te zwaaien.

 

Waarom Amersfoort?

Amersfoort is een stad met vele kanten. De winkelstad, de historie én de natuur! Zo heeft de stad parken, bos, water, heide en zelfs stuifzandgebied met duinen! Fiets over de Utrechtse Heuvelrug, of wandel door klein Zwitserland heen! Waar je ook terecht komt, de mooiste plekjes zijn in Amersfoort.

De Wegh der Weegen
Denk bijvoorbeeld aan de Wegh der Weegen! Veel weggebruikers rijden er geregeld overheen, maar vrijwel niemand van hen beseft hoe bijzonder de weg is waar op ze rijden. De Wegh is in een aantal opzichten uniek, zowel door zijn geschiedenis als door zijn ontwerp. De aanleg van deze bijzondere, 11 km lange en in oorsprong kaarsrechte classicistische weg was een gezamenlijk initiatief van de stad Amersfoort en de Staten van Utrecht. Midden 1600 was er behoefte aan een betere verbinding tussen het kleine maar rijke Amersfoort en Utrecht.

Vandaag spreken we hier van de Amersfoortseweg. Daarom zijn we er als Berghotel trots op dat wij hét startpunt zijn van deze bijzondere weg! De fiets route langs deze bijzondere weg is te krijgen bij ons Wegh der Weegen arrangement!

Bekijk het Wegh der Weegen arrangement

 

wegh der weeghen headerFietsen

In de omgeving van het Berghotel zijn prachtige fietsroutes te volgen. U kunt zelf uw fiets meenemen, maar het Berghotel verhuurt ook fietsen. De kosten hiervoor zijn €11,00 per dag. We hebben ook twee mooie e-bikes te huur! Voor €24,- mag u 24 uur lang sportief genieten van de e-bike en het trapgemak dat een elektrische fiets te bieden heeft. Dan pas gaat u hard de Berg af! Bij de receptie beschikt men over een groot aantal fietsroutes, deze kunt u daar verkrijgen. Ook heeft het hotel een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Tevens kunt u, wanneer u dat wilt, ’s nachts uw fiets in een bewaakte ruimte stallen.

 

 


Fietsroute Den Treek


Fietsroute den Treek start in ons hotel in Amersfoort en leidt u langs Het Lockhorsterbos, In het Lockhorsterbos bij Amersfoort komen loof- en naaldhout door elkaar voor. De onderlinge leeftijd varieert sterk: van hele jonge bomen tot statige eiken en beuken die naar schatting een leeftijd hebben van meer dan 200 jaar. Door de grote variatie in soort en leeftijd van de bomen vormt het bos een toevluchtsoord voor allerlei vogelsoorten. Zo zijn er vrijwel alle inheemse mezen- en spechtensoorten te vinden, evenals de goudvink, de roodborst, de tuinfluiter, de gekraagde roodstaart en zelfs de ijsvogel. Vervolgens komt u langs het Vallei kanaal, het gezellige dorpje Woudenberg en uiteindelijk huize den Treek. Deze route is ca. 40 km lang. 

➜  Fietsroute den Treek

 

Fietsroute door Bosch en Duin


Deze route brengt u door de mooie bossen van Birkhoven en Soestduinen naar Den Dolder. Via de bosrijke lanen van het Bosch en Duin en Huis Ter Heide komt u langs het beschermde natuurgebied bij de Vliegbasis Soesterberg. Daarna opnieuw veel bospaden. U komt onder andere door de Lange- en Korte Duinen bij Soest. Grote zandvlakten met hier en daar jeneverbesstruiken of alleenstaande vliegdennen. De onderlaag op die plekken is veen. Aan de randen van de zandvlakte ligt bos met zowel loofbomen als naaldbomen. Hierna wordt u via het Dierenpark Amersfoort weer terug naar het Berghotel geleid. Deze route is 35 km lang.

➜  Fietsroute door Bosch en Duin

 

Fietsroute door het centrum van Amersfoort


Deze fietsroute laat u een groot deel van Amersfoort zien. U fietst onder andere door stadspark Schothorst, door een deel van Hoogland, komt langs het bos van Birkhoven, maakt kennis met het Bergkwartier, bezoekt het oude hartje van Amersfoort, wandelt langs de Heiligenbergerbeek, fietst door de wijken Dorrestein en het Leusderkwartier. U passeert Museum Flehite, waar vaste en tijdelijke exposities een beeld van de geschiedenis van de stad en omgeving geven. Ook de beroemde Koppelpoort én het belgenmonument zult u zien tijdens deze fietstocht. De route is 20 km lang. 

➜  Fietsroute door het centrum van Amersfoort

Fietsroute naar Paleis Soestdijk


Een bezoek aan Paleis Soestdijk is een unieke belevenis. Het 17e-eeuwse gebouw is genoemd naar de Soestdijk waarlangs ook de buurtschap Soestdijk is ontstaan. Vanaf 1937 was het de residentie van prinses en later koningin Juliana en prins Bernhard. Van 1971 tot 2017 was het eigendom van de Nederlandse Staat. Het bezoek zelf voert vooral door het officiële en eveneens oudste gedeelte van het paleis: de representatieve stijlkamers. Ook ziet u enkele privé vertrekken van de laatste bewoners. Let op: U kunt het paleis Soestdijk alleen bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag. De kaarten moeten meestal van te voren gereserveerd worden, soms is er nog een plekje vrij. Deze route is 25 km lang.

➜  Fietsroute naar Paleis Soestdijk

 

 

Stadswandeling met Gilde Amersfoort


Het hele jaar door zijn er dagelijks stadswandelingen op aanloop door de middeleeuwse binnenstad. Hiervoor is reserveren vooraf niet nodig. De aanloopwandelingen gaan altijd door, ongeacht het weer of het aantal deelnemers. De route voert o.a. langs de beroemde Muurhuizen. Een bezoek aan de Koppelpoort vormt het hoogtepunt van de rondleiding. Van 1 maart tot 1 november dagelijks om 11.30 en 14.00 uur en van 1 november tot 1 maart dagelijks om 14.00 uur. Start aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren.

➜  Wandelen met Gilde Amersfoort

 

Bomenwandeling


Amersfoort is een groene stad. We hebben niet alleen groen in de stadsparken, maar door de hele stad. Bomen, struiken, plantsoenen, bloemen, ze zijn overal en het is een genot voor ieder mens. Met deze ‘Bomenwandeling’ leert u meer over de bomen in het Zocherplantsoen en die in de binnenstad. Het bevat een gedetailleerde beschrijving. Bomen vertellen de geschiedenis van de stad. De gemeente Amersfoort heeft een wandelroute uitgestippeld die leidt langs ruim honderd bomen in en rondom het centrum van Amersfoort. De meeste bomen kom je tegen in het Zocherplantsoen. Enkele staan op particulierterrein en kunt u alleen op afstand bewonderen.

➜  Bomenwandeling van VVV Amersfoort

 

 

Wandelen in Klein Zwitserland


Natuur en cultuur op de Amersfoortse Berg; een ca. 3,5 km lange wandeling langs de letterlijke hoogtepunten van Amersfoort! In deze beschrijving hebben we als start- en eindpunt de watertoren op de Utrechtseweg genomen (tegenover het Berghotel). Aan de voet van de watertoren is een parkeerplaats. Houten paaltjes met een groen geschilderde kop geven aan hoe u moet lopen. De wandeling duurt ca. 60 minuten. De wandeling voert door een heuvelachtig gebied en is daardoor minder toegankelijk voor rolstoelgebruikers en zwaar beladen kinderwagens. Let op: halverwege de wandeling kruist u een drukke verkeersweg.

➜  Wandelroute Klein Zwitserland

 

Utrechtse Heuvelrug

➜ Pyramide van Austerlitz
Het bosrijke gebied rond Austerlitz is vooral bekend om de 36 meter hoge pyramide van aarde, die in 1804 gebouwd is door napoleontische soldaten. Op deze pyramide staat een obelisk van steen. Deze is te bereiken via een lange trap. 

Let op: bekijk eerst de openingstijden en houdt rekening met het betalen van entree. De pyramide is het startpunt van vijf wandelroutes door de bossen. Deze routes zijn gemarkeerd met vierkante blauwe paaltjes met daaronder de kleur van de route. De kortste route ‘Pyramide’ duurt ongeveer drie kwartier, bij de langste wandelroute ‘Quatre Bras’ ben je ongeveer drie uur en drie kwartier onderweg. Bij de pyramide is ook een bezoekerscentrum, een speeltuin en een café-restaurant aanwezig.

➜  Amerongse Bos
Het Amerongse bos is één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het bestaat uit loof- en naaldbomen. Sommige bomen zijn al 230 jaar oud. In deze oude bomen zitten holen van onder meer spechten en vleermuizen. Letterlijk hoogtepunt in dit gebied is de 69 meter hoge Amerongse Berg. Deze route is 3,4 km lang.

➜  Grebbeberg
De Grebbeberg bij Rhenen vormt in het zuiden het einde van de Utrechtse Heuvelrug. Een wandeling door dit gebied geeft daarom een prachtig uitzicht over de 50 meter lager gelegen Blauwe Kamer, de Nederrijn en de Betuwe. Het bos op de Grebbeberg bestaat vooral uit eikenbomen. Deze route is 4 km lang.

 

➜ De Kaapse Bossen
De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een glooiend bosgebied vol natuurschoon en cultuurhistorie. Ontdek het zelf; wandel door brede beukenlanen of over slingerende bospaadjes. Langs boswallen, eikenhakhout en de Doornse kei. Bovenop uitkijktoren De Kaap wacht een geweldig uitzicht.  In dit gevarieerde en uitgestrekte wandelbos met kronkelige bospaden en statige beukenlanen liggen vier verschillende routes. De route in de PDF is 9.1 km lang.