Geschiedenis

Historie Berghotel

Het Berghotel Amersfoort kent een rijke en langdurige geschiedenis. In 1880 als kuurhotel begonnen met 24 kamers – nu een modern hotel met 88 hotelkamers.

 

Van kuuroord tot gerenommeerd hotel
In 1880 is het Berghotel begonnen als kuurhotel met uitzicht op de Utrechtse Heuvelrug, anno 2019 vormt het een modern geoutilleerd hotel-restaurant met vergaderruimten, business rooms en een verrassende keuken.  Een bescheiden kuurhotel was het, met 24 kamers, in het zuurstofrijke groen. Aan het begin van de twintigste eeuw werden rijke Nederlanders naar het Amersfoortse Bergkwartier gelokt vanwege de natuur zuivere omgeving. Tuberculose zou je in Amersfoort niet snel oplopen.

Een kale berg, de hellingen begroeid met struikgewas, voornamelijk laag eikenhakhout. Hij bood een prachtig uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug, het Eemdal en, ver weg in de diepte, de oude stad. Een ideale omgeving om op adem te komen en het vermoeide of zieke lichaam te laten herstellen. De oude en toen enige verbinding tussen Amersfoort en Utrecht was nog een zandweg, aan weerszijden beschut door jonge beuken. Het kuuroord was te paard of in een rijtuig te bereiken. Tot 1903 kende het Berghotel een voorganger, Hotel De Berg, dat rond 1880 de salondeuren voor zijn kuurgasten opende. Een mooi, chaletvormig bouwsel. Boven de gevelbrede veranda zorgde een overdekt balkon voor schaduw. Daar weer boven prijkte, als een opengewerkte zilveren broche, een overstekende daklijst met schitterend gesneden sierhout werk. Het waren vooral welgestelde dames uit de grote steden die in een fiacre kwamen voorgereden, waarop bedienend personeel toesnelde om de valiezen uit te laden.

Voorjaar
Zolang het hotel op de Berg als kuuroord dienst deed, was het geopend van het vroege voorjaar tot de late zomer. Toen Hotel De Berg, in 1902 overgegaan in handen van de familie Martens, werd omgebouwd tot het Berghotel, kreeg het centraal op het pannendak een houten uitkijktoren. Het verloor echter veel van zijn ornamentele maar onderhoudsgevoelige luister. Bij helder weer kon je vanaf de uitkijktoren Utrecht en Ede zien liggen. Het torentje heeft tot aan de Tweede Wereldoorlog het beeld van het Berghotel bepaald. De beuken en eiken waren inmiddels zo gegroeid dat er vanaf het torentje niets dan groen meer viel te zien en is het afgebroken. Ook het hotel was inmiddels getransformeerd tot een restaurant met hotelaccommodatie. Rond 1905 werd de restaurantaccommodatie, ondergebracht in een grote eetzaal, aan de overzijde uitgebreid met een theehuis. Het grote buitenterras bood uitzicht over Klein Zwitserland, het groengebied aan de kant van het Borneoplein.

Op mooie zondagen puilde het terras uit met dagjesmensen, die hun wandeling onderbraken voor een kopje koffie, thee of, voor de kinderen, een glas limonade. Zowel het restaurant als het theehuis werd tot ver na de oorlog gefrequenteerd door de welgestelden. Overigens was het Berghotel rond de eeuwwisseling niet het enige hotel in Amersfoort. Andere fraaie buitenhotels waren hotel Birkhoven en hotel Oud Leusden. In de oorlogsjaren werd het Berghotel geconfisqueerd door de Duitsers en deed de grote restaurantzaal dienst als rechtbank waar snelrecht werd toegepast op gevangenen uit het nabijgelegen Kamp Amersfoort en mensen uit het verzet. Na de oorlog kreeg de restaurantzaal geleidelijk zijn oorspronkelijke bestemming terug als ruimte waar de welgestelden en de culturele en bestuurlijke elite van Amersfoort dineerden en hun bruiloftsrecepties hield. Wat het Amstelhotel voor Amsterdam en het Des Indes voor Den Haag was, was het Berghotel voor Amersfoort en omgeving. Halverwege de jaren vijftig trok de familie Martens zich terug en verkocht het hotel aan de familie Bindels. Die verkocht het eind jaren tachtig aan de firma Heilijgers en werd het onderdeel van de Nederlandse Hotelmaatschappij. Tot aan de jaren tachtig bleef het Berghotel een restaurant met 24 kamers. Sindsdien is het, mede dankzij de snel groeiende welvaart, veranderd in een stijlvol hotel met 88 kamers en een klassiek restaurant. Het Berghotel Amersfoort is onderdeel van Regardz. Behalve 88 kamers en een restaurant heeft het 36 medewerkers, zestien vergaderzalen, luxe businessrooms en een verrassende keuken.

Ondergrondse doorgang? Zwembad? Midgetgolfbaan?


In de 115+ jaar dat het Berghotel bestaat, is er veel gebeurd en veranderd. Er zijn een heleboel bijzondere, grappige en interessante dingen over het Berghotel die weinig mensen weten. Hieronder een lijstje van de 7 weetjes die u waarschijnlijk (nog) niet wist!

Oud Berghotel

Wist u dat…

1. Vroeger onze monumentale tuin een midgetgolf baan was? De clubs zijn terug te vinden in onze Kroonkamer.
Ja echt!

2. We elkaar als collega’s vaak kwijt raken, ook al lopen we achter elkaar? Dit komt door de vele gangen die het Berghotel bevat; er zijn meerdere sluiproutes om op verschillende plekken te komen.
Het went (uiteindelijk) wel!

3. De grote weg langs het hotel ooit een landweg was? Toen kwamen de mensen nog aan te paard en wagen!
Dat is wel een tijdje geleden…

4. Het Berghotel op het hoogste punt van Amersfoort ligt?
Nooit natte voeten!

5. Zaal 2 vroeger een zwembad was?
Toch wel natte voeten…

6. Er vroeger een ondergrondse doorgang van het Berghotel naar het Bergpaviljoen was?
Geen grapje!

7. We tijdens de verbouwing van de Comfort kamers een geheime muur tegen gekomen zijn, waar allemaal oude papieren en foto’s lagen?
Veel daar van ligt nu ook in de kast in de lobby!

Zie hieronder foto’s van o.a. de midgetgolf baan! Nostalgie…