BLOG #PLASTICFREE

Rietjes 1BLOG #PLASTICFREE – met Mark van Rooijen

Het onderwerp wordt wereldwijd besproken en krijgt volop aandacht via acties. Zo zijn er acties als Ocean Clean Wash, Beat the Micro Bead en de Plastic Soup Foundation. De laatste heeft onder andere een lespakket voor het basisonderwijs ontwikkeld. Zij leggen uit: ‘In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes.’
Deze kleine stukjes plastic leiden tot ernstige verontreiniging en zijn enorm schadelijk voor ons milieu. De plastic delen zijn voor veel zeedieren dodelijk en functioneren als kleine gifbommetjes. De deeltjes nemen via de wegen die ze afleggen door onze riolen allerlei gifstoffen af. De zeedieren die wij consumeren hebben deze gifstoffen door hun hele lichaam.

“Dit plastic probleem begon bij ons mensen en dit is ook waar het moet stoppen.”

Wij als Berghotel proberen hieraan ook ons steentje bij te dragen. Bij ons zijn rietjes het grootste plastic verbruik. Op initiatief van Mark van Rooijen, onze F&B manager zullen we vanaf nu werken met PLA wegwerp rietjes.

Wat is PLA?

PLA wegwerpservies wordt gemaakt van de snel groeiende maisplant. Zetmeel uit o.a. mais dient nu dus als biobased grondstof voor de productie van ons PLA wegwerpservies. Doordat PLA wegwerpservies 100% composteerbaar is kan het product na gebruik weer als voeding dienen voor nieuwe gewassen volgens het cradle to cradle principe. PLA wegwerpservies is smaakneutraal, olie-, vocht- en diepvriesbestendig, geschikt voor gebruik tot 40°C en heeft een heldere, transparante uitstraling.

No Fish Ever Trashed My House

Aangezien Mark zich zeer bewust is van het feit dat we in een hotel erg veel gebruik maken van rietjes en deze als zwerf afval in de zee komen, wil hij het verbruik van plastic per direct afschaffen. Het plastic probleem is namelijk iets wat Mark aan het hart gaat. Mark is de trotse vader van een kleine jongen. Zijn zoontje groeit op in deze wereld met oceanen vol plastic. Dit vooruitzicht zorgde er voor dat Mark zich realiseerde: hier moeten we samen iets aan doen! Dit kwam bijvoorbeeld door de slogan: ‘A fish never trashed my house’. De waarheid komt soms hard aan maar zorgt ervoor dat wij beseffen: elke kleine verandering die we kunnen maken moeten wij met beide handen aanpakken. Mark heeft altijd al milieubewust gehandeld. Zo worden bijvoorbeeld de zogenaamde ‘buitenbeentjes’ (afval van groente en fruit) gebruikt om de lekkerste en meest bewuste smoothies en bouillons te maken. Met als volgende stap het gebruik van de PLA rietjes hopen wij ons steentje bij te dragen en meteen ook een voorbeeld te mogen zijn voor velen.

This is the last (1)