“Kortste Nachtwandeling” over de Berg – Berghotel on Tour!

Franciska berghotel on tour“Kortste Nachtwandeling” over de Berg – Berghotel on Tour!

Eens in de paar weken gaan medewerkers van het Berghotel als goede vrienden van VVV Amersfoort on tour. De mooiste plekjes van Amersfoort worden bezocht en beoordeeld met het strenge doch rechtvaardige oog van het Bergteam. Zo laten we zien hoe iedere activiteit voor een bezoeker zoals jij kan zijn!

21 juni was het weer zover: Franciska (Reserveringen Medewerkster) neemt je mee op pad, en dit keer letterlijk “op pad”: de Kortste Nachtwandeling over de Berg! Op 21 juni was het de Langste Dag van het jaar. Dat was voor de Amersfoortse Gidsen een mooie aanleiding om meer te vertellen over de historie rondom het topje van de Amersfoortse Berg, waar het Berghotel ook al staat te schitteren sinds 1880. Kleed je warm aan, want bovenop de Berg is het altijd een halve graad kouder! ;-)

Benieuwd naar Franciska’s ervaring? Lees hieronder haar verhaal!


“Hi! Ik ben Franciska en werk met veel plezier als Reserveringen Medewerkster voor het Berghotel sinds 2014. Dit keer was het mijn beurt om On Tour te gaan! Maar mijn tour was heel dicht bij huis: ik mocht de “Kortste Nachtwandeling” doen, over het topje van de Amersfoorste Berg!

We verzamelden bij de Watertoren (wat recht tegenover het Berghotel is), waar de gidsen duidelijk herkenbaar waren aan hun fel oranje jasjes. Onze gidsen, Inge en Harold, heetten ons vriendelijk en enthousiast welkom. Franciska berghotel on tour Eerst wandelde we door Klein Zwitserland heen, een bosrijke omgeving die ook bijzonder veel historie bevat. Zo vertelde Inge en Harold spannende verhalen over de oude grafheuvels, de “Galgenberg” en de Amersfoortse heksenprocessen… Het was zeker spooky, to say the least! Ook vertelde Inge en Harold over het ontstaan van Klein Zwitserland, liepen we langs de “Paddenpoel” en kwamen we langs de Jacob van Campen “Wegh der Weegen”. Het was bijzonder interessant om te horen hoe elk stukje van de Amersfoortse Berg zo rijk is aan geschiedenis, de gidsen bleven mij maar verbazen. Daar denk je niet bij na als je ’s ochtends naar werk rijdt over de Berg.

Vervolgens  liepen we langs de Stichtse Rotonde door naar het Belgenmonument, een monument wat blijkbaar het grootste monument van héél Nederland is! Zo wisten de gidsen te vertellen dat de diameter van de buitenste ring van de Stichtse Rotonde drie (!) keer voorkomt in deze regio: de Muurhuizen, de Ring van Kattenbroek én dus de Stichtse Rotonde. Deze  zijn dus alle drie in dezelfde diameter van 500 meter gebouwd.

De historie van het Belgenmonument is aan ons onthuld, waarom hij is gebouwd is en wat alle schriften en tekeningen op het monument nou eigenlijk echt betekenen. Als kers op de taart mochten we het Belgenmonument beklimmen en konden we bovenaan uitkijken over heel Amersfoort. Na een verfrissende versnapering (die erg lekker was), wandelde we door tot dat we bij het Berghotel aankwamen. Het Berghotel was het eindpunt en hier vertelde de gidsen dingen die ook voor mij, als medewerker, nieuw waren. Ik heb mijn ogen uit gekeken en genoten van alle avontuurlijke, interessante en verrassende verhalen. Zo leer je nog eens wat over je eigen stad!

Wat me ook is bij gebleven, is dat er tientallen jaren geleden een bordje met “Fietsers: afstappen!” stond boven aan de Berg, omdat men vond dat de snelheid die je maakte té gevaarlijk was om op je fiets te blijven. Dat verklaart waarom ik altijd zo snel thuis ben…
Kortom: een bijzonder leuke wandeling, wat ik iedereen zou aanraden: of je nou uit Amersfoort komt of niet. Een heerlijk diner bij het Berghotel afsluiten met een hersen-prikkelende wandeling, klinkt als een mooie afsluiter. Aanrader en dus #BerghotelApproved!


 

KIEKJES VAN DE WANDELING:

De Kortste Nachtwandeling is ook op afspraak te boeken voor groepen. Neem een kijkje op de website: klik hier.