Nationaal Militair Museum – Berghotel On Tour!

Nationaal Militair Museum Berghotel yaela fotoNationaal Militair Museum -
Berghotel On Tour!

Eens in de paar weken gaan medewerkers van het Berghotel als goede vrienden van VVV Amersfoort on tour. De mooiste plekjes van Amersfoort worden bezocht en beoordeeld met het strenge doch rechtvaardige oog van het Bergteam. Zo laten we zien hoe iedere activiteit voor een bezoeker zoals jij kan zijn!

Deze maand was het de beurt aan onze afdeling Marketing, ook wel bekend als ons Magic Marketing duo, die bestaat uit Mirthe en Yaëla. Om te ontdekken wat het verhaal is van dit nieuwe museum, zijn onze dames op pad gegaan. Een onmisbare beleving is ‘t: het Nationaal Militair Museum in Soest! Beleef de Nederlandse krijgsmacht van het verleden, heden en toekomst. Op de plek waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht staat 100 jaar later het Nationaal Militair Museum. Ontdek het Arsenaal en dwaal tussen de tanks en vliegtuigen…
Benieuwd naar de ervaring van onze marketing dames? Lees hieronder hun verhaal!


Hi! Mijn naam is Yaëla en ik werk als Marketing Medewerkster bij het Berghotel.

Nationaal Militair Museum Berghotel

Om het Nationaal Militair Museum beter te leren kennen zijn Mirthe (mijn collega van de Marketing) en ik op pad gegaan!

Maar, om heel eerlijk te zijn, was dit niet mijn eerste bezoek aan het museum. Mijn vader heeft me als klein meisje altijd veel over de Nederlandse geschiedenis verteld, waaronder de Nederlandse krijgsmacht. Vandaar dat mijn vader en ik er al een keertje heen zijn geweest. Maar het bijzondere vond ik, dat ik tijdens het tweede bezoek toch weer nieuwe dingen ontdekte, leerde en kon bewonderen.
Alleen het gebouw zelf valt al op; zodra je komt aanrijden zie je een imposant gebouw met een aantal legervoertuigen eromheen. Van een afstandje zie je de F16’s en tanks binnen al glunderen. Eenmaal aangekomen werden we hartelijk welkom geheten en kon de rondleiding beginnen.
Mirthe en ik hebben een rondleiding gekregen die begon op de bovenste verdieping (uitzichttoren over de hele omgeving) en ging daarna door op de onderste verdieping: hier stonden alle oude voertuigen, van kanonnen, tanks, F16’s tot medische voertuigen. Onze gids wist bijzonder veel te vertellen, weetjes en feitjes die me oprecht verbaasde. Het museum is zodanig opgesteld dat je allerlei verschillende ruimtes hebt waar allemaal aspecten van de krijgsmacht wordt tentoongesteld. Zoals de oudere oorlogen, wapens, kleding, maar ook oorlog in “de toekomst”. Allemaal even interessant en verrassend, als je het mij vraagt. De leukste ruimte vond ik de ruimte waar allemaal militairen aan het woord kwamen. Sommige waren veteranen, die de meest fascinerende dingen hebben gezien en meegemaakt. Andere hadden tragische verhalen die ze met duidelijke pijn navertelde, wat me echt raakte. Een ruimte die de afstand van een professionele militair naar mens met een uniek en verbijsterend verhaal, een stuk kleiner maakt.
De onderste verdieping is iets wat je niet snel zult vergeten. Elk voertuig heeft zijn unieke verhaal en alles wat je daar voorheen hebt gelezen en gezien, komt op deze verdieping tot leven. Je ziet zulke voertuigen in films en documentaires, maar zodra ze voor je neus staan is het wel bizar. Om te beseffen dat deze voertuigen geen namaak zijn, maar dat hier écht mee is gevochten en echt in oorlogsgebieden is geweest. Heel indrukwekkend!
Over voertuigen gesproken… Ons bezoekje eindigde in de pantserwagen, waar we een ritje in mochten maken. Mijn collega en ik hadden nog net niet onze verrekijkers en zomerse drankjes meegenomen, want wij hadden voorgenomen dat dit een aangenaam, rustgevend ritje zou worden. Genieten van de natuur en meemaken hoe zo’n voertuig rijdt. Nou, dat hebben we meegemaakt. Toen de militair a.k.a. de chauffeur van het pantservoertuig eenmaal bij een aantal hobbels aankwam, gaf hij volgens mij wat extra gas. Van glimlachend genieten van de zon naar door elkaar geschud worden en vrezen dat mijn telefoon – waar ik tegelijkertijd mee aan het filmen was – door de lucht zou vliegen. Maar mijn collega en ik hebben er volop van genoten; we hebben aan één stuk door de slappe lach gehad en hebben het ontzettend gaaf gevonden! Dat ritje is echt een ervaring en voor mensen die niet bang zijn voor een ruig ritje, is het zeker een aanrader.
Lang verhaal kort: het Nationaal Militair Museum is een aanrader voor jong en oud. De technologie en de manier hoe alles is tentoongesteld, blijft je lang bij. Het is een museum waar je een keer heen geweest moet zijn. Ook ideaal voor kinderen: er is een hele hal waar kinderen zich de hele dag zouden kunnen vermaken en er is zelfs een mini-tank waar kinderen een ritje in kunnen maken (geen zorgen, die gaat niet zo hard als het pantservoertuig). Voor mij is het Nationaal Militair Museum zeker #BerghotelApproved!


Hoi! Ik ben Mirthe en werk als medewerkster Marketing en Reserveringen bij het Berghotel. Marketing medewerkster zijn is niet alleen heel leuk, maar brengt ook heel veel voordelen met zich mee! Zo mocht ik vandaag met mijn collega Yaëla naar het Nationaal Militair Museum. Het museum nodigde ons uit om te laten zien wat zij te bieden hebben en om ons een levendig gevoel te geven wanneer we deze excursie aanraden aan onze gasten. Nou dat is gelukt, want wat is het museum indrukwekkend!Nationaal Militair Museum BerghotelNationaal Militair Museum Berghotel

Het begon al bij aankomst, het terrein is gigantisch en het gebouw enorm imposant. Wanneer je naar de ingang loopt zie je al een hint van vliegtuigen en pantserwagens. Het maakt je nieuwsgierig, maar is eigenlijk nog niets als je later ziet wat voor een pronkstukken daar tentoongesteld worden. Onze rondleiding was voor openingstijd, waardoor we alles goed konden bekijken. We werden welkomgeheten bij de ingang en naar een speciaal voor ons klaargemaakt ontbijtje. Croissantjes, harde broodjes en een goede kop koffie. Genoeg om er tegenaan te kunnen!
De rondleiding start in twee groepen, zodat iedereen de kans heeft om alles te zien én te horen. De gids vertelde namelijk heel veel interessante feitjes tijdens de rondleiding! We zijn bovenaan begonnen; de panorama ruimte. Een bizar uitzicht op de Dom van Utrecht, de zendmast van Hilversum en natuurlijk rondom het hele terrein van de vroegere legerbasis. Ik zag de landingsbanen nog lopen, de wachttorentjes nog staan en de pantserwagens paraat staan. Een bijzonder gevoel bekruipt je als je je beseft wat hier is gebeurd en wat je nu allemaal kunt zien en leren. Nadat de gids aangaf wat er aan iedere kant van de panoramaruimte te zien was zijn we naar het museum gedeelte gegaan. Verhalen van en over soldaten, waar ze vertellen over grappige, luchtige momenten maar ook over moeilijke en pijnlijke momenten. Een schatkamer, met de meest bijzondere overblijfsels van koninklijke huizen. Een grote lichtkoepel met een allround afspelende film. Een interactieve ruimte, waarbij je met trommels kan leren seinen en alles van dichtbij kan zien en ervaren. Indrukwekkend, op zijn zachtst gezegd!
Langzaam gingen we van eeuw tot eeuw langs ieder harnas, handwapen en vuurwapen. Bijzonder om te zien hoeveel mensen leerden op de harde manier, zien of het werkt bij het vechten. Na de laatste wapenruimte gaat er een schuifdeur open en staan we oog in oog met kanonnen, vliegtuigen en paarden. Van het kleinste kanon en het eerste vliegtuig, naar de meest gigantische kanonnen en helikopters. Een opmerking van de gids bleef me bij; “We denken altijd maar dat we tegenwoordig technologisch zo hard groeien, maar deze tijd was vele malen groter. Auto’s, vliegtuigen, van alles werd ontdekt, maar tegenwoordig wordt het alleen nog maar veranderd en verbeterd”. Uiteindelijk komen we bij de recentere vliegtuigen. Vliegtuigen met een verhaal. Sommigen zijn ‘look-a-likes’ maar dat maakt het verhaal niet minder bijzonder. Als de rondleiding dan voorbij is, wordt het tijd voor avontuur! Yaëla en ik maken ons klaar voor een ritje in een pantserwagen.”Doen we ff”. Nou dat hebben we geweten! Veiligheidsbril op, oorbescherming om, tas weg, gordel om … en starten maar. Een man in uniform springt voor in en start de motor. Een leuk ritje, als in een Jeep. Tot hij gas geeft en over de heuvels vliegt. We kijken elkaar aan en krijgen gigantisch de slappe lach, want dit hadden we toch echt niet zien aankomen! Het voertuig, schudt en duwt ons alle kanten op en het blijft maar rondjes rijden. Onze gehoorbescherming vasthoudende en nog steeds in een deuk komt het voertuig dan toch eindelijk tot stilstand. Het was hilarisch en echt heel gaaf om mee te maken.
Toch komt later het besef dat soldaten een stuk serieuzer met deze pantserwagen op pad moesten. Het is een stuk bewustwording, niet perse een attractie voor de lol, maar ook daarvoor is het zeker geschikt! Dat ritje in die pantserwagen zal ik niet gauw vergeten, het maakte mijn ervaring bij het Nationaal Militair Museum helemaal af! Vanzelfsprekend is het Nationaal Militair Museum ook door mij #BerghotelApproved!


KIEKJES VAN HET NATIONAAL MILITAIR MUSEUM

Zie hier de website Nationaal Militair Museum.