Toeristentreintje & Hofje De Armen de Poth – Berghotel On Tour

Berghotel On Tour Toeristentreintje Hofje de Armen de PothToeristentreintje & Hofje De Armen de Poth – Berghotel On Tour

Eens in de paar weken gaan medewerkers van het Berghotel als goede vrienden van VVV Amersfoort on tour. De mooiste of meest bijzondere plekjes van Amersfoort worden bezocht en beoordeeld met het strenge doch rechtvaardige oog van het Bergteam. Zo laten we zien hoe iedere activiteit voor een bezoeker zoals jij kan zijn! Deze maand was het de beurt aan bergtoppers Julia en Liam! Liam is werkzaam als sous-chef bij het Berghotel en Julia als Front Office Servicemedewerkster. Samen ging dit duo op pad om twee van de meest kenmerkende, meest typische Amersfoortse activiteiten te beleven: het toeristentreintje en Hofje De Armen de Poth! Hofje de Poth is een hofje aan de Coninckstraat in het midden van het centrum van Amersfoort. Het toeristentreintje, ook wel bekend als de “Keilijn“, is een bijzondere manier om Amersfoort op een andere manier te leren kennen. Benieuwd naar de ervaring van Julia en Liam? Lees hieronder hun verhaal!


Julia’s en Liam’s verhaal Berghotel On Tour Toeristentreintje Hofje de Armen de Poth

Julia: Samen met Liam heb ik een ontzettend leuke dag gehad. Heel grappig om een uitstapje te doen in een stad waar je eigenlijk al zo vaak komt. Het Hofje Armen de Poth zag er heel mooi uit, veel groter dan gedacht ook! Er is ontzettend veel informatie te lezen en ook te horen via bijvoorbeeld een QR-code. Toen wij er waren was er ook een tentoonstelling in het hofje met verschillende beelden.  Zelf vond ik het toeristentreintje het leukste, voor maar 5 euro kun je zolang als je zelf wilt een ritje maken. Het treintje stopt op verschillende plekken en de mevrouw vertelde ons tijdens de rit over alles waar we langs kwamen. Heel erg leuk om eens te doen!

Wist je dit?
Hofje De Armen de Poth… Wat voor hofje is dat eigenlijk?

In de tweede helft van de 14e eeuw was er een broederschap die zorg gaven aan zieken (waaronder pestlijders) en gaf ‘arme thuyssittende’ wekelijks eigen gebakken brood, boter en andere producten van eigen landerijen rondom Amersfoort. Deze ‘proven’ voor de ‘proveniers’ werden in de volksmond ‘de Poth’ genoemd, waardoor de broederschap bekend werd als ‘de Pothbroeders’. Op meerdere plaatsen is dit symbool in Amersfoort te herkennen, onder andere in het gewelf van de Sint-Joris, gevelstenen, boven de poort aan de Coninckstraat en op een schilderij van Paulus Bor boven de haard in de huidige regentenkamer. Deze naam wordt in een oorkonde van Amersfoort uit 1447 voor het eerst genoemd. Rond 1525 verhuisde de broederschap vanaf de Heilige Geestkapel, in de Langestraat, waar nu de Lutherse Kerk staat, naar het terrein waar De Poth zich nu altijd nog bevindt. Dit lag buiten de oudere stadsmuur in een gebied dat al veel langer bekendstond als de Pothof. Geniet van de oase van rust. De huidige 48 huisjes worden allemaal bewoond behalve één die dienstdoet als ‘toonhuisje’ en schaftruimte. 


Kiekjes van Julia en Liam’s uitstapje 

Ritje maken in de toeristentrein? Klik hier om te reserveren. Benieuwd naar het Hofje Armen de Poth? Hier vind je meer informatie.

Tot de volgende Berghotel On Tour!

Kamp Amersfoort

Lees hier Bert zijn Berghotel On Tour!